Razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena

Razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena

Iako je uvriježeno mišljenje da je pivo bogato glutenom, istraživanje provedeno 2014. godine u Hrvatskoj pokazalo je sasvim suprotne rezultate.

Kako bi izmjerili razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva proizvedenih isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka pod vodstvom dr. sc. Lee Pollak i doc. dr. sc. Darije Vranešić Beder proveo je analizu 27 različitih komercijalnih piva dostupnih na hrvatskom tržištu, od kojih je 5 bilo radler piva i 2 crna piva.

Rezultati istraživanja otkrili su da je količina glutena u većini ispitanih piva (92,6 posto) prihvatljiva i niska te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 mg/kg može označiti kao hrana „bez glutena“. Time su potvrđeni rezultati prijašnjeg istraživanja u geografski bliskom području Republici Hrvatskoj u kojem se pokazalo da 84 posto uzoraka odgovara uvjetima količine do 20 mg glutena po kg proizvoda te je time razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena.

Korisna informacija za oboljele od celijakije te druge osobe koje provode bezglutensku prehranu je da bi konzumacijom 3 dl piva koje sadrži najveću količinu glutena u ovome istraživanju (27,9 mg/kg) unijeli tek 8,37 mg glutena. Količine glutena ostalih piva, unosom doze od 3 dl, kretale bi se od zadovoljavajućih 1,68 mg do 5,52 mg. Uzmemo li u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih 10-20 mg glutena dnevno, ove se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske prehrane. Ipak, potrebno je pažljivo praćenje unosa glutena iz svih izvora kako bi dnevna doza bila u preporučenim granicama za oboljele. Kada je riječ o osobama s intolerancijom glutena koja nije izazvana celijakijom, granične vrijednosti dnevnog unosa su veće i stoga konzumacija lager piva ne bi trebala predstavljati problem za te osobe.