Pivo sadrži melatonin – hormon za zdrav san

Pivo sadrži molekule i hranjive tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu – razina melatonina u krvi povećava se nakon konzumacije piva

Izreka „pivce za živce“ tijekom prošloga stoljeća objašnjavala se sadržajem vitamina B i hmelja u pivu. Brojni znanstveni dokazi danas ukazuju na to da pivo doprinosi opuštanju kod psihičke napetosti i koristi dobrom snu i zbog brojnih drugih novootkrivenih tvari koje sadrži. Umjerena konzumacija piva – najviše 1 malo pivo dnevno za žene i 2 mala piva za muškarce – pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Smatra se da je za taj učinak, osim sadržaja alkohola, odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Tek odnedavno poznato je da pivo sadrži i melatonin, hormon koji utječe na regulaciju budnosti i sna, odnosno služi kao „unutrašnji sat“. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging tvar.

Također, nedavno je otkriveno da karakteristični gorkast okus piva potiče lučenje dopamina, hormona ugode. Iz svih nedavnih spoznaja vidljivo je da pivo sadrži splet molekula i hranjivih tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu, stoga se umjerena konzumacija može smatrati blagotvornom za živčani sustav.