Znanstveno potvrđeno – umjerena konzumacija piva dokazano ima povoljan utjecaj na zdravlje srca

Godine 2016. panel znanstvenika sastavljen od brojnih međunarodnih stručnjaka na području istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje jednoglasno je zaključio da umjerena konzumacija piva – do jednog piva (3 dl) dnevno za žene i do dva (6dl) za muškarce – smanjuje kardiovaskularni rizik. Rad je utemeljen na 150 studija, objavljen je u znanstvenom časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, a radnu skupinu predvodili su stručnjaci Mediteranskog instituta za neurologiju iz Italije.

Epidemiološke studije pokazale su da umjerena konzumacija piva pruža veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima. Znanstvenici to pripisuju brojnim molekulama u pivu, poglavito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Osim toga, sve je više dokaza o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva na neurodegenerativne bolesti (Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest). Znanstvenici su još jednom potvrdili da osobe koje umjereno i odgovorno konzumiraju pivo imaju sniženu stopu smrtnosti, poglavito zbog smanjenja kardiovaskularnog rizika, u usporedbi s potpunim apstinentima.

Veliki značaj pozitivnim učincima umjerenog pijenja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu.

Iako se na Mediteranu još uvijek češće pije vino, autori navode da se u nekim zemljama Mediterana značajno povećala naklonost pivima.

U ovome opsežnom pregledu znanstvenih dokaza, autori su se osvrnuli i na skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, srčanim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i gušterače. Upozorili su i na razorne utjecaje alkohola u prekomjernim količinama te na rizik pretjeranog pijenja velikih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju koji je čest u adolescenata.

Reference:
de Gaetano G, Costanzo S, Di Castelnuovo A et al. Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2016;26(6):443-67.