Nove spoznaje o pivu i zdravlju srca i krvnih žila

Novo istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija piva povoljno utječe na lipidni profil i inzulinsku osjetljivost u zdravih muškaraca

Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju da umjerena konzumacija piva djeluje povoljno na zdravlje čovjeka, a blagotvorni učinci pripisuju se alkoholu te brojnim biološki aktivnim spojevima podrijetlom iz hmelja i ječma. Za umjerenu konzumaciju alkohola poznato je da povećava „dobar“ HDL kolesterol, a za različite biljne tvari iz piva, najčešće polifenole, karakteristično je antioksidacijsko djelovanje koje štiti krvne žile. Objavljeno je čak 60 prospektivnih studija koje ukazuju na inverznu povezanost između umjerene konzumacije alkohola i kardiovaskularnih bolesti. Stoga se najveći broj istraživanja bavi upravo istraživanjem povezanosti umjerene konzumacije piva i bolesti srca i krvnih žila te pratećih bolesti poput dijabetesa, hiperlipidemije i hipertenzije. Naime, male količine alkohola povoljno djeluju na aktivnost inzulina i regulaciju koncentracije glukoze u krvi.

Brazilski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su usporedili djelovanje konzumacije 3,3 dl bezalkoholnog i alkoholnog piva dnevno tijekom trideset dana, a rezultate istraživanja objavili su u lipanjskom izdanju znanstvenog časopisa Journal of Food Science.

Rezultati istraživanja pokazali su da je umjerena konzumacija alkoholnog piva povoljno utjecala na inzulin, glukozu natašte i lipidne parametre.

Takve biokemijske promjene koje se bilježe kod umjerene konzumacije piva mogu imati značaj u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Izvor:
Nogueira LC, do Rio RF, Lollo PCB, FerreiraIMPLVO.ModerateAlcoholicBeerConsumption: TheEffects on the Lipid Profile andInsulinSensitivityofAdultMen. J Food Sci. 2017. doi: 10.1111/1750-3841.13746.