Europsko tržište piva

Proizvodnja i potrošnja piva u zemljama Europske unije (EU) i dalje je u porastu te je EU i dalje drugi najveći proizvođač piva u svijetu nakon Kine. Pokazuje to i posljednji izvještaj udruženja Brewers of Europe (BOE) prema kojem je godišnja proizvodnja piva, prvi put nakon gospodarske krize, premašila je 400 milijuna hektolitara (nije potrebno navoditi litre) u 2016 godini.

Što je još važnije, broj europskih pivovara značajno se povećao posljednjih godina – gotovo se udvostručio u usporedbi s 2010. godinom. U 2016. godini aktivno je bilo preko 8500 pivovara – dvadesetak novih pivovara koje se otvaraju gotovo svaki tjedan.

Upravo to pokazuje kako pivo nije samo jedna od najstarijih europskih industrija nego da je i vodeća u inovacijama. Tako se procjenjuje da danas u Europi, kolijevki modernog pivarstva, postoji 80 pivarskih stilova i 50 000 različitih pivskih brendova. Pivari diljem Europe neprestano i intenzivno ulažu u nove proizvode osiguravajući izbor i raznolikost kao nikad dosad.

Hrvati na trinaestom mjestu

Ukupna potrošnja piva iznosila je 375 milijuna hektolitara piva u 2016. godini pri čemu su prvaci i dalje Česi koji godišnje popiju 143 litre piva po glavi stanovnika. Hrvatska se nalazi na trinaestom mjestu s godišnjom konzumacijom iznosi gotovo 76 litara po glavi stanovnika.

Od zrna do čaše

Od zrna do čaše, pivo stvara približno 2,3 milijuna radnih mjesta u popratnim djelatnostima Europi kroz cijeli lanac vrijednosti. Svako radno mjesto u pivovari u prosjeku stvara dodatnih 17 radnih mjesta – približno 1 posto ukupne zaposlenosti EU-a – 2 u nabavi i poljoprivredi, 2 u maloprodaji i 13 radnih mjesta u barovima, pubovima, kafićima i restoranima koji u ponudi imaju pivo.

Ako bismo pivo promatrali kao državu, njezin ukupni BDP mogao bi se usporediti s onim Hrvatske ili Luksemburga (51 milijarda eura dodane vrijednosti); ima sličnu zaposlenost kao Slovačka (2,3 milijuna radnika) te stvara ukupan prihod od poreza sličan onome Mađarske (42 milijarde eura državnih prihoda).

Najstarija europska industrija vodeća u inovacijama

Zanimljivo je promatrati kako tijekom posljednjeg desetljeća uspjeh i napredak europskog sektora piva predstavljaju barometar šireg gospodarstva u cjelini. Sektor pivovara u Europi doživio je pad tijekom globalne ekonomske krize te se stabilizirao tijekom naredne tri godine, prije nego je počeo pokazivati znakove oporavka. Gotovo 1000 novih pivovara otvoreno je od 2013. godine, što je znak povratka europske industrije piva na razinu prije financijske krize. Prosperitetni sektor proizvodnje piva s učinkovitom potporom kreatora politike može nastaviti pomagati rastu europskog gospodarstva, uz poticanje umjerene konzumacije piva u sklopu uravnoteženog i zdravog životnog stila.

Brewers of Europe

Sa sjedištem u Bruxellesu, The Brewers of Europe (BOE) okuplja nacionalna udruženja pivara iz 29 europskih država i zastupa zajedničke interese 7500 pivovara u Europi. Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja HGK-a također je član BOE od 2012. godine. Brewers of Europe promiče pozitivnu ulogu piva i sektora proizvodnje piva u Europi i zagovara stvaranje pravih uvjeta koji omogućuju pivarima nastavak slobodne, isplative i odgovorne proizvodnje piva te stavljanje na tržište piva diljem Europe.

Izvori:

• THE BREWERS OF EUROPE- ECONOMIC IMPACT REPORT PRESS RELEASE (Bruxelles, 22. veljače 2016.)
  • BOE Beerstatistics 2016 edition (Statistika o pivu, izdanje 2016.)